Imprimir este CapítuloImprimir este Capítulo

La idea

2. La idea orgànica

IDEES ORGÀNIQUES per Startups

Abril de 2010

La millor manera de trobar idees per startups [ a ] és fer-se la pregunta : què vull que algú faci per mi?

Hi ha dos tipus d'idees per startups : les que creixen orgànicament a partir de la teva pròpia vida , i les que decideixes , des d'una distància , que seran necessàries per a algun tipus d'usuaris diferents a tu . Apple va ser del primer tipus . Apple va néixer perquè Steve Wozniak volia un ordinador . A diferència de la majoria de la gent que volia computadores, ell podia dissenyar una , així que ho va fer . I com moltes altres persones volien el mateix , Apple va poder vendre les suficients per tirar a caminar la companyia . Fins al dia d'avui, encara es basen en aquest principi . L'iPhone és el telèfon que Steve Jobs volia . [ 1 ]

La nostra pròpia startup , Viaweb , era del segon tipus . Vam fer programari per a la creació de botigues en línia . Nosaltres no necessitàvem aquest programa . No érem venedors directes . Quan vam començar ni tan sols sabíem que als nostres usuaris se'ls cridava " venedors directes " . Però érem relativament vells quan vam començar l'empresa ( jo tenia 30 anys i Robert Morris 29 ) , pel que havíem vist prou per saber que els usuaris necessitarien aquest tipus de programari . [ 2 ]

No hi ha una línia clara entre els dos tipus d'idees , però les startups més reeixides semblen estar més a prop del tipus d'Apple que del tipus de Viaweb . Quan Bill Gates estava escrivint per primera vegada aquest intèrpret BASIC per l'Altair , estava escrivint una cosa que ell usaria , igual que Larry i Sergey quan van escriure les primeres versions de Google .

Les idees orgàniques són generalment preferibles a les fabricades , però sobretot quan els fundadors són joves . Es necessita experiència per predir el que altres persones voldran . Les pitjors idees que veiem en I Combinator [ b ] són de joves fundadors fent coses que pensen que altres persones voldran .

Així que si vols començar una startup i no saps encara el que faràs , et convido a centrar inicialment en les idees orgàniques . Que falta o no funciona en la teva vida diària ? De vegades , si et fas aquesta simple pregunta , obtens respostes immediates . A Bill Gates va haver haver semblat evidentment malament que només es pogués programar en llenguatge de màquina en l'Altair .

Potser hagis de apartar de tu una mica per veure aquesta ineficiència , perquè tendeixes a acostumar-se a ella i donar-la per assegut . No obstant això , pots estar segur que hi és. Sempre hi ha grans idees esperant just davant dels nostres nassos . El 2004 era ridícul que els estudiants de llicenciatura de Harvard seguissin utilitzant un Facebook imprès en paper . [ c ] Sens dubte , aquest tipus de coses haurien d'haver estat en línia .

Hi ha idees així de òbvies per aquí ara . La raó per la qual les estàs ignorant és la mateixa raó per la que vas passar per alt la idea de crear Facebook el 2004 : les idees orgàniques per startups en general no semblen idees per startups en un primer moment . Ara sabem que Facebook va tenir molt èxit, però posa't de nou en 2004 . Posar en línia els perfils d'estudiants universitaris no hauria semblat molt una idea per startup . I, de fet , no va ser inicialment una idea startup . Quan Mark va parlar en un sopar de IC aquest hivern , va dir que no estava tractant d'iniciar una empresa quan va escriure la primera versió de Facebook . Era només un projecte . Igual que l' Apple I quan Woz va començar a treballar-hi . No va pensar que estava iniciant una empresa . Si aquests nois haguessin pensat que estaven començant empreses , podrien haver estat temptats a fer alguna cosa més "seriós" , i això hauria estat un error .

Així que si vols trobar idees orgàniques per startups , et convido a centrar més en la part de la idea i menys en la part de la startup . Simplement arregla les coses que semblen no funcionar , independentment de si el problema és prou important com per crear una empresa . Si segueixes aquesta línia , serà difícil no acabar fent alguna cosa de valor per a moltes persones , i quan ho facis , sorpresa , tens una empresa . [ 3 ]

No et desanimis si el que produeixes inicialment és una cosa que els altres consideren com una joguina . De fet , aquesta és un bon senyal . Aquest és probablement el motiu pel què tot món ha estat passant per alt la idea . Les primeres microordinadors van ser considerades com joguines . I els primers avions , i els primers automòbils . Avui dia , quan algú ve a nosaltres amb alguna cosa que li agrada als usuaris però que podem imaginar els trolls en els fòrums considerar-lo com una joguina , ens fa especialment propensos a invertir .

Encara si els fundadors joves es troben en desavantatge quan de trobar idees inventades es tracta , són la millor font per a les del tipus orgàniques , pel fet que estan a l'avantguarda de la tecnologia . Utilitzen els últims detalls . Acaben de decidir què fer servir , així que per què no haurien de fer-ho ? I pel fet que utilitzen l'últim , estan en condicions de poder descobrir valuosos tipus d'ineficiències primer.

No hi ha res més valuós que una necessitat insatisfeta que s'acaba de tornar solucionable . Si trobes alguna cosa que no funciona i el pots arreglar per a molta gent , has trobat una mina d'or . Igual que amb una mina d'or real , encara has de treballar dur per aconseguir treure l'or . Però almenys saps on està el camí , i aquesta és la part difícil .

 

 
notes

[ 1] Això suggereix una forma de predir àrees en què Apple va a ser feble : les coses que Steve Jobs no utilitza . Per exemple : dubto molt que li agradin els jocs .

[2] En retrospectiva , ens hauríem d'haver convertit en venedors directes . Si estiguéssim fent Viaweb de nou , obriria la nostra pròpia botiga en línia . Si ho haguéssim fet , hauríem entès molt millor als nostres usuaris . Convido a qualsevol que aquest iniciant una startup a convertir-se en un dels seus usuaris , independentment de si sembla poc natural .

[ 3 ] Possible excepció: És difícil competir directament amb el programari de codi obert . Pots crear coses per als programadors , però hi ha d'haver algun lloc que puguis cobrar .

Gràcies a Sam Altman , Trevor Blackwell , i Jessica Livingston per llegir esborranys d'aquest assaig .

 
 
Traduït de Organic Startup Idees per Paul Graham .

Notes del Traductor

[ a ] El terme startup defineix una empresa de recent creació orientada a la tecnologia . El mateix Paul Graham la defineix a la perfecció una mica més endavant : "Una empresa ha de ser més que petita i de recent creació per ser una startup . Ha milions de petites empreses als Estats Units , però només unes poques milers són startups . Per ser una startup , una companyia ha de ser un negoci de productes , no un negoci de serveis . El que no vol dir que ha de fer una cosa física , sinó que ha de tenir una cosa que ven a molta gent , en comptes de fer treballs a mida per a clients individuals . el treball sobre encàrrec no és escalable . per ser una startup has de ser la banda que ven un milió de còpies d'una cançó , no el grup que guanya diners tocant en casaments i Bar mitzvahs individuals . "

[ b ] Viaweb era una empresa que propocionaba programari i eines d'informes per construir i fer funcionar llocs de comerç electrònic a la web. El seu producte de comerç electrònic es va implementar inicialment en llenguatge Common Lisp .

[ c ] Col · loquialment es denominava Facebook ( llibre de cares ) a l'anuari escolar que solia lliurar als alumnes en finalitzar el cicle escolar .
 

 

Traduït de Organic Startup Idees per Paul Graham .