Consells per realitzar una presentació oral
Com fer una presentació oral
Sitio: | Institut Poblenou - Espai virtual |
Curso: | Seguiment Pla d'empresa |
Libro: | Consells per realitzar una presentació oral |
Imprimido por: | Invitado |
Día: | jueves, 21 de noviembre de 2024, 20:59 |
1. Introducció
Moltes vegades la realització de treballs escrits dona lloc a exposicions orals d’aquestos en las que davant d’un públic concret hem d’intentar explicar i sintetitzar quin ha estat el treball i a que conclusions i resultats hem arribat. Aquesta es una oportunitat molt importat per transmetre el contingut del treball i donar una idea clara de que es el que hem fet i fer els aclariments necessaris sobre aquest, evitant així interpretacions diferents de allò que volem transmetre amb el treball escrit. Aquest document és un petit resum del que considerem que és imprescindible conèixer abans de preparar una presentació oral. No pretén aleshores ser un document complet ni exhaustiu, si no més aviat ser un document de reflexió i
discussió. Existeixen multitud de llibres que tracten sobre com fer presentacions orals. Recomanem la lectura d’aquests llibres als alumnes més interessats.
2. Abans de la presentació
• S’ha de conèixer la matèria sobre la qual es fa la presentació.
• S’ha d’esbrinar el nivell de coneixement del públic, les seves necessitats, expectatives, etc. i el temps disponible per a la presentació.
• Segons el tema a tractar, cal decidir quins mitjans es faran servir per a la presentació: pissarra, transparències digitals o una Combinació ?.
• S’ha d’assajar la presentació completa (si fos possible davant d’algú) i s’ha de cronometrar el temps. Si es sobrepassa el temps disponible aleshores s’ha de reduir la presentació. Mai intentis parlar més ràpid!!!.
• El dia de la presentació cal arribar al lloc de la presentació amb temps suficient. Aquest temps s’ha de dedicar a conèixer l’espai i la disposició dels elements que farem servir: pissarra, projector, etc. Sempre que sigui possible, s’ha de canviar qualsevol objecte que ens pugui pertorbar durant la presentació. En particular, cal prestar atenció als cables pel terra, la col·locació del projector, la distancia entre la pantalla o pissarra i el lloc des del qual parlarem...Es fonamental sentir-se còmode des del començament.
• Si es fan servir transparències amb ordinador, s’ha de comprovar que es veuen correctament amb l’equip disponible.
• A vegades podem trobar sorpreses, com ara que els colors no es vegin tal com esperàvem o que l’ordinador no reconegui un tipus de font. Tot això es pot resoldre si hem arribat amb temps suficient.
• A vegades és interessant preparar material per als assistents, sobre tot si es tracta d’una classe. Aquest material s’ha de preparar amb suficient antelació per no haver de córrer minuts abans de la presentació. A més, s’ha de pensar com repartir aquest material: s’entregarà a l’entrada? es deixarà al seient?.
• És convenient disposar d’aigua per beure abans i durant la presentació. A més, quan es fa una presentació davant d’un tribunal (per exemple quan es presenta el Projecte de Fi de Carrera) també és un bon detall que els membres del tribunal tinguin aigua per beure.
3. Durant la presentació
• Primer, has de respirar profundament. A continuació, cal començar amb una frase preparada. Està comprovat que el principi és el moment de màxima tensió; un pic superat aquest moment, la resta surt amb més fluïdesa. Per això és bo tenir preparada la primera frase i ser capaç ̧ de dir-la fins i tot sense pensar. Un típic exemple de frase introductòria és: ”Bon dia, el meu nom és... Avui parlaré sobre la fotosíntesi”.
• Després de presentar-se un mateix, cal explicar l’estructura de la presentació. ́ Es molt important que el públic conegui el que passarà durant la resta del temps. La forma habitual de fer això és mostrant un índex de la presentació.
• No obstant això hi ha moltes persones que consideren que abans de mostrar un índex cal haver introduït mínimament el tema de la presentació. D’aquesta manera, els assistents poden entendre millor l’índex.
• En qualsevol cas, els primers minuts d’una presentació s’han de dedicar sempre a captar l’atenció dels assistents.
• És fonamental començar amb conceptes senzills, que tothom pugui entendre, i explicar per que el tema del qual es parlarà és important. Per exemple, què és més motivant, començar amb una equació i anar explicant el significat de
cada lletra o començar amb un exemple de la vida quotidiana i després derivar l’equació corresponent?
• L’organització del contingut és segurament la part més difícil de qualsevol presentació i, a més, depèn molt del que s’estigui tractant. Una regla general és que s’ha d’intentar anar sempre del més general al més particular.
• Somriu al públic.
• L’actitud corporal és fonamental:
S’ha de parlar amb veu alta i clara, un poc més lentament de l’habitual i vocalitzant correctament.
S’ha de mirar al públic durant tota la presentació, però sense fixar-se en una persona en particular. Per exemple, és molt típic que un alumne expliqui cap al seu professor, sense mirar a la resta de companys.
És convenient moure’s durant la presentació, però s’ha de tenir en compte que un excessiu moviment pot esgotar al públic. La persona que parla ha de contagiar tranquil·litat, no nerviosisme.
Moltes persones tenen (tenim) problemes amb el moviment de les mans, perquè les mans solen evidenciar el nerviosisme de qui està parlant. Les mans s’han de moure, però no excessivament. Mai s’han de ficar a les butxaques, ni s’han de creuar davant del pit. Una bona solució és portar un boli a una ma, però un boli sense botó de pitjar, per no fer renou amb el dit gros...
• Si es fan servir transparències digitals, cal seguir algunes normes:
– S’ha de triar un tamany de lletra suficientment gran. Les lletres amb una font sense Sarifa (per exemple, Arial)
es veuen millor que les altres.
– Els colors també s’han de triar correctament. El més recomanable ́es triar una configuració estàndard: negre sobre fons blanc, groc/blanc sobre fons blau fosc o un color de lletra fosc(verd , vermell, marrons foscos) sobre un fons clar amb o una imatge amb marca d’aigua.
– No s’ha d’abusar de les animacions. Al públic normalment no li agrada que el text vagi apareixent línia a línia.
Fes servir poques animacions i faran més efecte.
– Assenyala directament sobre la pantalla, no sobre el retroprojector. No assenyalis amb timidesa perquè si ho fas així, ningú veurà el teu gest. Cal mantenir la mà a la pantalla durant una bona estona.
– Les transparències no són una transcripció de tot el que s’ha de dir. Només han d’incloure el text essencial i mai s’han de llegir com si fossin un guió. Cal evitar sempre les transparències molt carregades de text.
• Mentre s’escriu a la pissarra no és convenient parlar. El més probable és que la veu no arribi fins al públic.
• Durant tota la presentació cal controlar el temps. S’ha de tenir un rellotge a la vista i s’ha de consultar sovint.
• No s’ha d’intentar accelerar al final de la presentació per poder dir més coses. Al contrari, s’ha d’acabar amb calma.Si no hem tingut temps de dir tot el que volíem, és segurament per haver fet una mala planificació i ja no té remei.
Els darrers minuts s’han de dedicar sempre a resumir el que s’ha explicat i a ressaltar els aspectes més importants del que s’ha dit.
• La darrera frase també ha d’estar preparada perquè és una de les més difícils. És absolutament inacceptable concloure amb una frase de l’estil: ”I... bo... ja està!”. Es pot dir, per exemple: ”I amb això dono per acabada la
meva presentació, moltes gràcies per la vostra atenció”.
• Si després de la presentació es fan preguntes, cal escoltar molt atentament i deixar acabar. Si no s’entén alguna part de la pregunta, s’ha de demanar un aclariment, sense vergonya. Molts conferenciants, abans de respondre l’interrogant repeteix la pregunta que li han fet, només per assegurar-se de que l’ha entès correctament. Les respostes han de ser concises i molt respectuoses amb la persona que pregunta.
4. Aspectes particulars a tenir en compte
Veurem aspectes com:
- Por a parlar en públic
- Com perdre la por
- Veu
- Llenguatge a utilitzar
- Mirada
- Llenguatge corporal
- Eines de suport
4.1. Por a parlar en públic
El públic NO és el nostre enemic
Cal tenir RESPECTE per l’auditori, no POR
Tenir por a parlar és NATURAL
La POR a parlar és normalment d’origen irracional (por al ridícul, de tartamudejar, de suar)
Pot haver una por RACIONAL (a quedar-se en blanc, errada dels mitjans audiovisuals, no saber què contestar)
4.2. Com perdre la por
Evitar culpar-nos per tenir por (és un fet natural)
Disposar d’un bon guió de la presentació per no perdre el fil
5.1. La veu
Cal no tenir un to monòton (escolteu-vos en una gravació)
Moduleu la veu: pujeu i baixeu el to, canvieu el ritme, marqueu els accents Vocalitzeu bé les paraules (obriu la boca !)
Controleu el volum, tendim a parlar fluix
No parleu ràpid, tendim a parlar massa ràpid
5.2. Llenguatge
Utilitzeu els termes tècnics adequats (digueu “bomba”, no “trasto per bombejar aigua”)
Utilitzeu els termes en la vostra llengua natural abans que ens anglès
Alerta amb les “crosses” (“muletillas”) (“això és”, “bé”, etc.)
No sigueu pedants
El llenguatge ha de ser curt, clar i directe però correcte
5.3. La mirada
Mireu als vostres interlocutors
Quan mireu, somrieu, sigueu amables, doneu “bon rotllo”
Quan sortiu a parlar mireu l’estrada i saludeu al tribunal. No mireu sempre la mateix persona o grup de la sala
5.4. El llenguatge corporal
Sortiu a parlar amb seguretat, sense arronsar les espatlles
Moveu-vos per l’estrada durant la intervenció però com passejant, no correu
Si heu de parlar asseguts, pregunteu si us podeu aixecar, de fet és més còmode
Alerta amb el moviment de les mans: ni massa mogudes ni massa parades, agafar un bolígraf us pot ajudar
5.5. Material de suport
Les presentacions multimèdia (Power Point, Flash, taules Excel, etc.) són de gran ajut per complementar la vostra presentació
Quan assageu ho heu de fer amb el material audiovisual que hagueu preparat
Assegureu-vos que la sala disposarà dels mitjans tècnics necessaris per visualitzar el material