Imprimir el Libro CompletoImprimir el Libro Completo

Impostos

Saps quins impostos hauràs de pagar un cop inicis la teva activitat?

Sitio: Institut Poblenou - Espai virtual
Curso: Seguiment Pla d'empresa
Libro: Impostos
Imprimido por: Invitado
Día: martes, 7 de mayo de 2024, 20:05

1. Impostos

Els principals impostos que un emprenedor pot trobar-se són:

* Impostos directes : impost sobre la Renda de les persones Físiques (IRPF), Impost sobre Societats (IS)

* Impostos Indirectes (Impost sobre el Valor Afegit (IVA)

2. Impost sobre Societats

L'Impost sobre societats és un impost:

  • Directe. Es calcula en funció de la renda obtinguda per la societat.
  • Personal. S'aplica a totes les rendes obtingudes pel contribuent.
  • Proporcional. S'aplica un tipus de gravamen fix amb independència de la renda.
  • Periòdic.

El període impositiu és anual, coincidint amb l'exercici econòmic de cada societat. Si la societat no fixa un període diferent, per defecte, l'any fiscal va de l'1 de gener al 31 de desembre del mateix any. L'impost sobre societats es merita l'últim dia del període impositiu.

L'esquema de liquidació de l'impost parteix del resultat comptable de la societat, sobre el qual es calcula la base imposable a la que s'aplica el gravamen corresponent. A patir d'aquí, s'hi apliquen les deduccions a les que tingui dret, obtenint la quota diferencial.

El tipus de gravamen general és del 30%.

Per a les entitats de dimensió reduïda (amb una xifra de negoci inferior als 10M€)  que compleixen unes condicions determinades, el tipus de gravamen és del 25% per la part de la base imposable entre 0 i 300.000€ i del 30% per l'excés.

Pel que fa a les entitats amb una xifra de negoci inferior als 5M€ i una plantilla de menys de 25 treballadors que tributen al tipus general amb condicions, el tipus de gravamen és del 20% si base imposable és inferior a 300.000€ i del 25% per la resta.

3. IRPF

L'impost sobre la renda de les persones físiques és un tribut de caracter personal i directe que grava, segons els principis d'igualtat, generalitat i progressivitat, la renda de les persones físiques d'acord amb la seva naturalesa i les seves circumstàncies personals i familiars.

4. IVA

L’impost sobre el valor afegit (IVA) és un impost indirecte que grava el consum i que recau sobre el lliurament de béns i prestacions de serveis que fan empresaris o professionals, com també sobre les importacions i adquisicions intracomunitàries de béns.