Quan es considera viable una empresa?

3. Els cicles d'activitat

3.3. El pla d'inversions

Com ja s'ha indicat , el primer pas per determinar la viabilitat econòmica és realitzar el pla d'inversions inicial i les estimacions de necessitats futures .
Ha d'incloure les amortitzacions tècniques o econòmiques .
Aquest sol ser precisament el primer element que qual obren la majoria dels plans econòmics i financers .
Per a això, haurà d'avaluar les necessitats reals d'infraestructures en :
• Capacitat .
• Tecnologia .
• Cost .
No oblidem que la majoria dels projectes no es desenvolupen de la nit al dia sinó que es desenvolupa per fases . Aquesta visió ens permet plantejar una situació inicial ( de reduïda dimensió ) una òptima de dimensió desitjable i tot un seguit de fites i fases per passar d'una a una altra. D'aquesta manera no es renuncia a cap d'elles , podem partir d'una dimensió i veure com el projecte és capaç de transformar-la en la desitjada .
Serà l'estimació de la quota de mercat , és a dir les vendes , el que ha de determinar la dimensió de l'empresa , no a l'inrevés .
Primer va determinar quan penso o vull vendre i després va determinar que necessito per poder fer-ho . No s'ha de primer determinar la dimensió i després " llançar-se a vendre " perquè és molt fàcil d'aquesta manera dur algunes decepcions perquè no es disposa de la capacitat d'estructura per realitzar-lo.
Cal recordar que les vendes no vénen soles , i que existeix també el fracàs de l'èxit , que succeeix quan es té tanta feina i vendes que excedeixen la capacitat i per això es comença a fracassar , pel que fa a incompliments de comandes , de terminis , de qualitats ... Caldrà anar amb compte amb la reducció al màxim de les inversions per poder estar "a l'altura del mercat objectiu" i amb disposar d'una capacitat no utilitzada o ociosa ja que totes elles necessiten ser finançades .
Per això , per tal d'optimitzar la consecució de recursos financers i el seu cost , és important per a l'emprenedor temporalitzar adequadament com es passarà la política d'inversions , de manera que vagi invertint només quan vagi necessitant i vagi complint els seus objectius quantitatius .
Per desenvolupar aquest pla d'inversions s'ha de :
• 1 Analitzar quins són els recursos necessaris per desenvolupar l'activitat i quantificar el seu cost ( tant les inversions en infraestructura com en equips productius ) , intentant reduir-los al mínim .
• 2 Estimar la vida útil dels béns i calcular les quotes d'amortització .
• 3 Estimar l'import de les despeses de constitució ( notaris , registres , etc . ) I de primer establiment ( estudis tècnics , possible estudi de mercat , etc . ) .
• 4 Incorporar les compres inicials de mercaderies i de matèries primeres.
• 5 Avaluar la possible necessitat de finançament a curt termini originada pel desfasament temporal entre el pagament de les compres i el cobrament de les vendes .
Vegem a continuació aquests elements amb els quals podem elaborar el pla o pressupost d'inversions.
El primer pas per a la determinació de la viabilitat econòmica és analitzar quins són els recursos necessaris per desenvolupar l'activitat .
Aquest tipus de recursos són de tot tipus, però ara ens interessen el que es consideren com les inversions que s'han de realitzar .
Aquestes inversions són els béns de consum lent dels que parlem quan comentàvem el cicle econòmic de la empresa.Las inversions constitueixen els béns necessaris per a " muntar " l'estructura necessària per a la posada en marxa.
Posteriorment a l'inici es necessitaran altre tipus d'inversions , per això a part d'aquest tipus d'inversions inicials , es parla d'inversions de reposició , renovació o substitució ( per reposar , renovar o substituir els béns inicials , com canviar la furgoneta , els mobles , els ordinadors ... ) i d'inversions noves (que són béns adquirits per ampliar l'activitat o la capacitat productiva de l'empresa ) . El pla d'inversions ha de contemplar tant unes com les altres .