Pla Econòmic i Financer

1. Introducció

El pla econòmic i financer esdevé la síntesi dels aspectes econòmics del pla d’empresa, les magnituds bàsiques del qual s’obtenen a partir dels diversos apartats del pla. Per tant, per ser coherent és necessari que les dades coincideixin amb les obtingudes en cada un d’aquests apartats. 

Així, per exemple, de les previsions de vendes i dels preus definits se’n desprendran els ingressos previsibles de l’empresa. 

Les despeses de producció, d’adquisició de primeres matèries i d’altres han d’aparèixer també aquí, així com les despeses de constitució de l’empresa o les despeses de personal.

 El pla financer, sempre que es compleixin les circumstàncies previstes en el pla, evidenciarà la viabilitat o no del projecte de negoci. 

En aquest pla fóra també interessant, si es tenen els coneixements adients, realitzar un estudi de la viabilitat de la inversió del projecte a través del càlcul del valor actual net (VAN), de la taxa interna de rendibilitat (TIR) i el criteri del pay-back o termini de devolució. També resulta interessant el càlcul d’algunes ràtios com la de rendibilitat, de solvència, d’endeutament, de liquiditat i d’altres.