Pla Econòmic i Financer

7. Punt d’equilibri de l’empresa

Un cop hem determinat el compte de resultats previ i hem definit els imports corresponents al total d’ingressos i les despeses separades entre variables i fixes podem determinar el punt d’equilibri de l’empresa.

 

El punt d’equilibri, punt mort o llindar de rendibilitat seria el volum de vendes que, amb el marge unitari de cobertura de cada unitat venuda, és necessari per compensar la totalitat dels costos fixos o d’estructura de l’empresa. Aquest seria el punt a partir del qual es podria entrar en la fase d’obtenció de beneficis. És a dir, el punt d’equilibri ens indica el nombre d’unitats que s’hauria de vendre perquè els ingressos per vendes siguin iguals als costos (I = CF + CV), és a dir, que el benefici sigui igual a zero.

 

Punt d’equilibri = previsió anual de despeses fixes / marge comercial.

 

La quantitat de producte “qe” és la quantitat de producte en què s’obté l’equilibri. Per a qualsevol quantitat q<qe l’empresa tindria pèrdues i per a qualsevol quantitat q>qe s’obtindrien beneficis.

 

 [Ex.1] Exemple de punt d’equilibri.

Un restaurant que té uns costos fixos mensuals (personal, lloguer, amortització, entre altres) per un import de 5.000 €, i que prepara menús a un preu de 10 € i on els costos variables per preparar aquests menús és de 7,5 € té (és a dir que el marge de contribució de cada menú és de 2,5 €), el punt d’equilibri per equiparar ingressos

i despeses serà de:

 

PUNT D’EQUILIBRI = CF/( Pqe - CVuqe)

 

PUNT D’EQUILIBRI = 5000/(10-7,5) =2.000 menús mensuals

 

Amb 2.000 menús mensuals el benefici serà 0, no té ni pèrdues ni beneficis.