Imprimir el Libro CompletoImprimir el Libro Completo

Quan es considera viable una empresa?

La viabilitat de l'empresa

Sitio: Institut Poblenou - Espai virtual
Curso: Seguiment Pla d'empresa
Libro: Quan es considera viable una empresa?
Imprimido por: Invitado
Día: viernes, 22 de noviembre de 2024, 07:07

1. Viabilitat

Ya hemos indicado en varias ocasiones, que cuando se plantea la cuestión de analizar la viabilidad de un proyecto, para hacerlo, debemos determinar:

  • La viabilidad técnica.
  • La viabilidad económica.
  • La viabilidad financiera.

Es decir, un proyecto es viable cuando lo es técnica, económica y financieramente posible .

No olvidemos que este es uno de los objetivos fundamentales del plan de empresa (PE), y la calidad del mismo vendrá en parte determinado por la calidad en la respuesta a estas tres cuestiones.

Cuando decimos que sea posible , significa que se pueda realizar, y sobre todo, que con el se consiguen los objetivos que se habían marcado. La viabilidad, por lo tanto es valorar el cumplimiento de objetivos.

1.1. Viabilitat tècnica

Naturalment, la determinació de la viabilitat tècnica del projecte (demostrar que es pot fer el que es vol fer i que, a més, funciona) excedeix àmpliament dels objectius i la capacitat d'aquest curs.

Però això no implica que no s'hagi de garantir-la, al contrari, haurà de dedicar un esforç específic per demostrar que el nou disseny, el nou producte o servei, el nou procediment de fabricació o de comercialització, etc., És susceptible de ser realitzat com pretén i amb els costos que s'hagin estimat. ¿Invertiríem en un projecte que no sabem si es pot fer?

Això ja és un tema que s'ha hagut de plantejar quan es realitza una anàlisi interna

1.2. Viabilitat econòmica i financera

A vegades s'entén com PE precisament a aquest PEF , però no és així , ja que el Parlament Europeu conté en si mateix altres plans com el de màrqueting , producció , vendes , qualitat , riscos laborals , etc .

En altres ocasions , s'entén al PEF ia la resta del PE com dues entitats separades , que es poden fer de manera independents . És com si "l'important" fos el PEF i la resta fos " literatura" . Res més lluny de la realitat ja que el PEF és la quantificació de les estratègies i accions que s'estableixen en el PE .

De fet , ja s'han determinat en els anteriors punts , dades bàsiques per a l'elaboració del PEF , com són :

  • Els productes que vendrem .
  • Els preus que es van a fixar .
  • La política de comunicació .
  • El procés i despeses de distribució .
  • Els processos per realitzar l'activitat objecte del projecte .
  • Els recursos humans que es van a emprar.
  • Els recursos tècnics que es van a emprar.
  • Els recursos financers que es van a utilitzar .
  • Es tractaria ara de donar-li forma a tota aquesta informació , agrupar- , fer uns càlculs i amb tot això presentar el PEF del projecte . Sense ell no es pot determinar la viabilitat del projecte . Si la viabilitat tècnica ... però una condició necessària però no suficient .

Com guanyen diners les empreses ? Quins elements intervenen per poder estimar la viabilitat econòmica de l'empresa? [ 1 ]

Què és el pla econòmic - financer ? Com s'estima el pla d'inversions ? I el de finançament ? Com es consumeixen els béns d'inversió de l'empresa? [ 2 ]

Com s'efectuen les previsions de vendes ? I les previsions de costos ? Quins tipus de costos existeixen i quin és el criteri per a la seva classificació ? [ 3 ]

Com s'arriba a estimar el resultat de l'activitat de l'empresa? [ 4 ]

Com es pot calcular el seu punt d'equilibri ? [ 5 ]

Quins criteris s'utilitzen per determinar la viabilitat econòmica del projecte d'empresa? [ 6 ]

1.3. El pla econòmico financer

El pla econòmic - financer constitueix " la part numèrica" ​​del pla d'empresa i ha de contenir , com a mínim , la següent informació :
Informació econòmica :
• El pla d'inversions inicial i les estimacions de necessitats futures .
Haurà d'incloure les estimacions sobre la vida útil d'aquestes inversions ; és a dir , les decisions sobre les amortitzacions tècniques o econòmiques .
• Les fonts financeres disponibles inicialment , així com les que es puguin utilitzar més endavant [ pla de finançament ] .
Això inclou els costos financers del deute i els terminis d'amortització de la mateixa ( amortització financera ) .
• El pla de vendes de cada un dels anys que es vol projectar , amb el nivell de detall que sigui pertinent .
• Les previsions de costos al llarg del mateix període [ pla de costos ] .
Addicionalment , s'hauran de classificar convenientment aquests costos separant els anomenats costos variables o proporcionals dels costos fixos , per facilitar l'anàlisi d'alguns aspectes específics com el Punt d'Equilibri .
• El compte de resultats [ estat financer 1 ] .
Pèrdues i Guanys ( o de resultats ) previsionals per al mateix període .
Estats financers .
• El càlcul del punt d'equilibri de l'empresa [ estat auxiliar ] .
Entès com el nivell a partir del qual la mateixa comença a obtenir beneficis .
Estat auxiliar .
 
Informació financera :
• Els balanços de situació previsionals , estats financers que recullen informació sobre la situació patrimonial de l'empresa (els béns , drets i obligacions que té ) durant el període de les previsions [ estat financer 3 ] .
• Els estats de tresoreria previsionals [ estat financer 4 ] .
• Addicionalment algunes ràtios que resumeixin i interpretin tota la informació anterior : rendibilitat , marge , rotació , endeutament , etc .

2. El fonamental

La reflexió provocada per l'anàlisi de tots els elements vistos fins ara : l'entorn , la idea d'empresa , l'estratègia, els processos , el suport i els objectius ... ens porta al pla economicofinancer No al revés !
Per a " atacar" a tots aquests elements , s'ha dividit l'estudi del PEF en els següents punts :
• La viabilitat econòmica de l'empresa .
• La viabilitat financera de l'empresa .
L'estructura és simple ja que el que pretén és determinar les dues dimensions de la viabilitat que ens falten : la viabilitat econòmica i la viabilitat financera .
Però abans anem a plantejar una qüestió que és òbvia però que permet determinar els dos fluxos en l'activitat de l'empresa el flux econòmic i el flux financer .
Per exemple , si tinc un projecte de turisme rural , el primer m'he de plantejar és: és viable tècnicament ? , I llevat altres complicacions , en principi podem suposar que aquí no estarà el problema , de manera que el següent pas és determinar : puc guanyar diners amb ell ? , es cobriran les despeses ?
Per poder respondre a qüestions d'aquest estil i per l'estimació de la viabilitat econòmica es compta amb els següents documents :

2.1. Documents

1 Pla d'inversions inicial i les estimacions de necessitats futures .
Ha d'incloure les amortitzacions tècniques o econòmiques .
2 Fonts financeres així com les que es puguin utilitzar més endavant .
Inclou els costos financers del deute i els terminis d'amortització de la mateixa ( amortització financera ) .
3 Pla de vendes
De cada un dels anys que es vol projectar . Un mínim d'entre tres i cinc anys .
4 Previsions de costos
Al llarg del mateix periodo.Desde el començament de l'activitat, si hi ha diversos anys en què s'està construint la nau o estudis de mercat , es consideren normalment com el " any zero " o "moment inicial" s'agrupa tot en un sol moment temporal .
5 Comptes de resultats
Previsionals per al mateix període .
6 Càlcul del punt d'equilibri de l'empresa
En els següents punts , veurem què són, per què serveixen i com es poden elaborar cada un d'aquests elements , però abans , vegem un gràfic que ens permetrà tenir en ment quina és la connexió entre el diferents plans i documents de l'empresa .

3. Els cicles d'activitat

L'actuació de qualsevol empresa suposa la reunió de recursos que s'organitzen de la millor manera possible per produir béns i serveis; és a dir, s'estructura l'empresa per a exercir una activitat.
Vegem breument els quatre passos o etapes del cicle d'activitat que tota empresa ha de donar per oferir als seus clients els seus productes i serveis.

3.1. El cicle econòmic


• 1 Es reuneix una quantitat suficient de recursos financers .
S'ha d'obtenir els diners suficients per desenvolupar el projecte . Els recursos seran aportats pels emprenedors i per tercers , fonamentalment bancs que seran aportats pels emprenedors i per tercers .
• 2 S i utilitzen aquests recursos per adquirir els factors de producció .
Béns de consum lent .
Es consumeixen més lentament que el temps que es triga a produir, vendre i cobrar els productes : instal · lacions , ordinadors , vehicles , etc .
Béns de consum ràpid .
Es consumeixen en un sol cicle d'explotació : mercaderies , matèries primeres, mà d'obra , energia , etc .
• 3 Es posa en marxa el procés de producció i es consumeixen els diferents factors de producció .
Això dóna lloc al producte final . Recordem que uns factors es consumeixen en un sol cicle d'explotació i altres necessiten per a això diversos cicles .
• 4 Es venen els productes o serveis .
Hi ha excedent addicional : el benefici .
En paral · lel a l'el cicle econòmic o real de l'empresa (adquisició de factors , producció o consum d'aquests factors i venda dels productes o serveis produïts ) es produeix un altre cicle , anomenat el cicle financer .

3.2. El cicle financer

• Es paguen els factors de producció adquirits.
• Es cobren els productes o serveis venuts.
Tots dos cicles, l'econòmic i el financer, no han de coincidir en el temps
Tots dos cicles, l'econòmic i el financer, no coincideixen en el temps, ja que rar és el sector en què es ven i es cobra simultàniament o es compra i es paga al mateix temps. Fins i tot en aquestes empreses es produirà un diferiment entre el pagament dels béns de consum lent i la seva recuperació mitjançant el cobrament dels productes o serveis venuts.
D'aquí l'extraordinària importància que té l'elaboració dels pressupostos de tresoreria, tal com es veurà en el tema següent

3.3. El pla d'inversions

Com ja s'ha indicat , el primer pas per determinar la viabilitat econòmica és realitzar el pla d'inversions inicial i les estimacions de necessitats futures .
Ha d'incloure les amortitzacions tècniques o econòmiques .
Aquest sol ser precisament el primer element que qual obren la majoria dels plans econòmics i financers .
Per a això, haurà d'avaluar les necessitats reals d'infraestructures en :
• Capacitat .
• Tecnologia .
• Cost .
No oblidem que la majoria dels projectes no es desenvolupen de la nit al dia sinó que es desenvolupa per fases . Aquesta visió ens permet plantejar una situació inicial ( de reduïda dimensió ) una òptima de dimensió desitjable i tot un seguit de fites i fases per passar d'una a una altra. D'aquesta manera no es renuncia a cap d'elles , podem partir d'una dimensió i veure com el projecte és capaç de transformar-la en la desitjada .
Serà l'estimació de la quota de mercat , és a dir les vendes , el que ha de determinar la dimensió de l'empresa , no a l'inrevés .
Primer va determinar quan penso o vull vendre i després va determinar que necessito per poder fer-ho . No s'ha de primer determinar la dimensió i després " llançar-se a vendre " perquè és molt fàcil d'aquesta manera dur algunes decepcions perquè no es disposa de la capacitat d'estructura per realitzar-lo.
Cal recordar que les vendes no vénen soles , i que existeix també el fracàs de l'èxit , que succeeix quan es té tanta feina i vendes que excedeixen la capacitat i per això es comença a fracassar , pel que fa a incompliments de comandes , de terminis , de qualitats ... Caldrà anar amb compte amb la reducció al màxim de les inversions per poder estar "a l'altura del mercat objectiu" i amb disposar d'una capacitat no utilitzada o ociosa ja que totes elles necessiten ser finançades .
Per això , per tal d'optimitzar la consecució de recursos financers i el seu cost , és important per a l'emprenedor temporalitzar adequadament com es passarà la política d'inversions , de manera que vagi invertint només quan vagi necessitant i vagi complint els seus objectius quantitatius .
Per desenvolupar aquest pla d'inversions s'ha de :
• 1 Analitzar quins són els recursos necessaris per desenvolupar l'activitat i quantificar el seu cost ( tant les inversions en infraestructura com en equips productius ) , intentant reduir-los al mínim .
• 2 Estimar la vida útil dels béns i calcular les quotes d'amortització .
• 3 Estimar l'import de les despeses de constitució ( notaris , registres , etc . ) I de primer establiment ( estudis tècnics , possible estudi de mercat , etc . ) .
• 4 Incorporar les compres inicials de mercaderies i de matèries primeres.
• 5 Avaluar la possible necessitat de finançament a curt termini originada pel desfasament temporal entre el pagament de les compres i el cobrament de les vendes .
Vegem a continuació aquests elements amb els quals podem elaborar el pla o pressupost d'inversions.
El primer pas per a la determinació de la viabilitat econòmica és analitzar quins són els recursos necessaris per desenvolupar l'activitat .
Aquest tipus de recursos són de tot tipus, però ara ens interessen el que es consideren com les inversions que s'han de realitzar .
Aquestes inversions són els béns de consum lent dels que parlem quan comentàvem el cicle econòmic de la empresa.Las inversions constitueixen els béns necessaris per a " muntar " l'estructura necessària per a la posada en marxa.
Posteriorment a l'inici es necessitaran altre tipus d'inversions , per això a part d'aquest tipus d'inversions inicials , es parla d'inversions de reposició , renovació o substitució ( per reposar , renovar o substituir els béns inicials , com canviar la furgoneta , els mobles , els ordinadors ... ) i d'inversions noves (que són béns adquirits per ampliar l'activitat o la capacitat productiva de l'empresa ) . El pla d'inversions ha de contemplar tant unes com les altres .